E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Pénzleosztás a településeknek zsarolással - (2013-03-08)
Megtekintve: 2212 alkalommal

       Rendkívüli ülésen döntött pénteken a Hargita megyei önkormányzat képviselő-testülete a jövedelemadóból és a általános forgalmi adóból a megyei önkormányzatnak jutó pénzösszeg leosztásáról a megye települései számára. Ezzel kapcsolatban zsarolást is emlegetett az elnök.

megyeitanacsules2_b

 

        Mint Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke bevezetőben elmondta, összesen 19 millió lejről van szó, ez az a pénz, amelyet a Hargita megyei adófizetőktől fizettek be az államkasszába, és amelyet a közpénzügyi vezérigazgatóság utal át a megyének. Korrekt, fejlesztésorientált visszaosztás történik - vélte az elnök, mivel a településeknek pályázniuk kellett a megyei önkormányzatnál. Többnyire elkezdett beruházások folytatására, szükséges javítások elvégzésére fordítják ezeket az összegeket.

    Csíkszeredában egy bentlakás építésére, Csíkszentgyörgyön a csatornázás költségeire és uniós pályázatokhoz szükséges önrész biztosítására használhatják a pénzt. Két csíki községben, Dánfalván és Szentdomokoson a kultúrház tetőzete szorul sürgős javításokra, Csíkszentmártonban a csekefalvi utcára, Pálfalván pedig a csomortáni kultúrotthonra és a sportpályára költenek. Kászonaltízen és Rákoson iskolajavításra, Szentsimonban az ivóvízrendszer-bővítésére, Szentimrén uniós pályázati önrészre van szükség - ezért kértek, és kaptak pénzt.

       Támogatja a megye a tusnádfürdői élményfürdő elkészítését is, Szépvízen a Templom utca javítását, Tusnád községben a csatornahálózat kiépítését. Madéfalván a Siculicidium emlékmű felújítására költhetnek a visszaosztott pénzből, és a napközi számára konyha létesítésére, Csíkszentmihályon pedig a csatornázást, az iskolajavítást és a leégett lóvészi kultúrotthon újjáépítését segítenék. Kevesellte a Gyimesközéploknak juttatott pénzt Csillag Péter önkormányzati képviselő, de mint elhangzott, most erre van lehetőség.

Borboly: a csíkszentléleki polgármester sem zsarolhat

   Az elnök bejelentette, Csíkszentlélek polgármestere levélben fordult az RMDSZ Hargita megyei szervezetéhez, amelyben jelezte, ha nem kap a község elég pénzt, lemond tisztségéről. „Azt javaslom, mondjon le, ha nehéz a munka. Időközi választást tudunk nyerni az RMDSZ számára, ha erre szükség van" - jelentette ki az elnök, aki szerint ez zsarolás, és ennek a dolognak balkáni íze van. „Ebben a teremben nem lehet zsarolni, fenyegetőzni, ez Árus Zsoltnak sem sikerült, és Pál Péternek sem fog" - tette hozzá.

    Ezzel együtt a Szentlélekhez tartozó Mindszent tavaly leégett sportcsarnoka újjáépítésének támogatására több mint 440 ezer lejt hagytak jóvá. Borboly szerint ez nem a zsarolásnak, hanem a frakcióban történt egyeztetésnek, összefogásnak köszönhető, mert mindenki számára fontos a mindszenti létesítmény újjáépítése. „Nyitott kapun bedobni egy Molotov-koktélt fölösleges akció" - értékelte a polgármester kezdeményezését Borboly.

Nem elég a pénz

A megyei önkormányzat saját költségvetését a következő ülésen fogadják el, de az elnök jelezte, kevesebb a pénz, 10 millió eurós hiány van, ebből 2 millió a személyzeti kiadásokat érinti, mivel a kormány tavaly felemelte a korábban lecsökkentett fizetéseket, de az ehhez szükséges pénzt idén nem biztosítja. „El kell dönteni azt is, mit teszünk a speciális iskolákkal, a gyermekvédelmi rendszerrel" - jelentette ki, mert a hiány ezen a téren is mutatkozik, akárcsak a fejlesztéseknél.

Már tavasszal kátyúzásra készülnek

Birtalan József, a testület alelnöke bejelentette, az aszfaltozott megyei utak kátyúzását a költségvetés elfogadása és a téli karbantartási szerződések lejárta után minél hamarabb szeretnék elvégezni. „Egy csomagban írjuk ki versenytárgyalásra az összes megyei út kátyúzását, rövid határidővel" - mondta Birtalan. A kövezett utak karbantartását és más járulékos munkálatokat több szakaszra osztva végeztetnék el, esélyt adva így a kisebb cégeknek is a munkavégzésre.

FORRÁS: SZH.RO

 


 

 

  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
négy plusz hat
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások
vargasa   2013-03-12 10:24:56
Minél hamarabb legyen pénz, azt kívánom!


Admin    2013-03-08 13:44:48
Így legyen nehogy meg gondolják magukat :) .

« Vissza

 
HÍREK, ESEMÉNYEK


Naptár, névnap
 Isten éltesse Bonifác nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2954337 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése