E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
TÖRTÉNELEM
Őseink jeltelen sírokban pihennek- a csíkcsomortáni Kőkereszti búcsú 1968-2018
2018-08-04
Csíkcsomortán Csíkország legkeletibb sarkában húzódik meg, két patak (Aracs és Remete) völgyében széltől védetten és napra tájoltan . Sok történelmi értékkel jeleskedik, mint a Várdomb, a helybelieknek „Csomor vára” (K.e. 4600-3700), Kárpátok Őre szobor (2013), Borított keresztfa (1661), Kőkereszt (1661). Ez utóbbinak van idén az ötven éves, megszakítás nélküli megünneplése, amit a faluközösség évről évre kitartóan megőrzött fél évszázadon át.
 
Megtekintve: 4547 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
A kokárda - nagyapám első világháborús emlékeiből (3)
2015-08-13
Bakó Kálmán, apai nagyapám első világháborús hadifogsága számomra egy nagyon fontos töltéssel is bírt: ez pedig az irodalom iránti fogékonysága volt. Szibériában tanult meg nyírfakéreggel muzsikálni, amit szintén csodálattal hallgattam, szőttem magamban az útravalót, hogy bármilyen körülmények között is meg lehet maradni embernek, sőt, nem is akármilyennek…
 
Megtekintve: 3975 alkalommal.
Hozzászólások száma: 1
Bakó Kálmán nagyapám első világháborús emlékeiből (2)
2015-06-18
1915 egy szép őszi délutánján Lembergnél várakoztak egy domboldalon, letelepedve a napsütésben. Hogy kitöltsék a várakozási időt, mint szokás az katonáéknál, kártyáztak.
 
Megtekintve: 3227 alkalommal.
Hozzászólások száma: 4
Nyergestető 1849.. . . amit nem szabad elfelejteni
2014-03-02
Dokumentumfilm készült a nyerges tetői ütközetről. A film a szolnoki Művelt Emberfőkért Alapítvány és a Csomortányért Egyesület összefogásával a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült el.
 
Megtekintve: 5888 alkalommal.
Hozzászólások száma: 2
Gyöngybetűkkel teleírt vastag füzetek bizonyítják, a csomortáni László Károly élete nem telt eseménytelenül.
2014-01-30
Enyhe és zord teleket egyaránt megért a csomortáni László Károly. Immár vagy nyolcvanötöt – mondja, ugyanis nyolcvanhatodik évét tapossa, ezerkilencszázhuszonháromban született, a László család harmadik gyermekeként.
 
Megtekintve: 4128 alkalommal.
Hozzászólások száma: 3
Székely leleménnyel a Securitatéval szemben
2013-06-14
Interjú Nagy Viktor Oszkár rendezővel, aki dokumentumfilmjében egy erdélyi faluközösség bravúrját örökíti meg Az erdélyi Csíkcsomortánban élőket sokáig csúfolták a környékbeliek amiatt, hogy a falujuknak nem volt temploma. Pedig akartak, gyűjtöttek is, de nem kaptak rá engedélyt.
 
Megtekintve: 2392 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
'Egy csendes pillanatért megérte': Nagy Viktor Oszkár mesélt új filmjéről
2012-11-22
Ravatal helyett templomot építettek a székelyek a '80-as években Csíkcsomortán, kijátszva a Securitate éberségét. Röviden összefoglalva erről szól Székely lelemény, Nagy Viktor Oszkár készülő dokumentumfilmje, ugyanakkor ennél sokkal többet mutat meg: egyéni sorsokat, a közösség megtartó erejét is. A Rádió Orient műsorában a rendező a produkció hátteréről, a 'bulldogtermészet' szükségességéről beszélt - és azokról csendes pillanatokról, amikért érdemes filmet rendezni.
 
Megtekintve: 2417 alkalommal.
Hozzászólások száma: 3
Várdomb – egy őskori település
2012-09-30
A helyiek által Várdombnak nevezett régészeti lelőhely a Csíkpálfalva községhez tartozó Csíkcsomortán közelében helyezkedik el, Hargita megyében. A lelőhelyről készült első feljegyzések a XIX. század végéről származnak. A két világháború között Ferenczi Sándor régész a települést Erdély dák várai közé sorolta. Az első ásatásokra a XX. század második felében, Székely Zoltán vezetésével került sor.
 
Megtekintve: 4813 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
“Nagyapó”, akire büszkék vagyunk...
2012-09-23
Vitéz Baczoni János (1887-1957) Öröm és büszkeség tölt el, hogy, bár kevés de biztos forrásból kapott információim alapján bemutathatom kicsiny falunk egykori szülöttét, vitéz Baczoni Jánost. Nem mindennapi történet számomra, hiszen ő volt az én dédnagyapám. Talán már a múlté e történet felidézése, de ugy gondolom, hogy megérdemli azt a tiszteletet, hogy újra és újra megemlékezzünk róla. Nehézéségek árán, sok harcot megvíva, de kiérdemelten kapta vitézi kitüntetését.
 
Megtekintve: 2499 alkalommal.
Hozzászólások száma: 1
Őskori és bronzkori kultúrák a csomortáni Várdombon
2012-08-07
Románia egyik legjelentősebb, leggazdagabb régészeti lelőhelye a Csíkcsomortánhoz tartozó Várdombon található, amely 1999-től kezdődően a sepsiszentgyörgyi Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeum felügyeletébe tartozik. Azóta többször folytattak itt ásatásokat az intézmény munkatársai, sőt amerikai egyetemi hallgatók részvételével, illetve külföldi szakemberek bevonásával régészeti kutatótáborokat is tartottak.
 
Megtekintve: 2619 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
Ősi erdélyi leletek
2012-01-28
A román régészek a tavalyi évben neolit és rézkori leleteket tártak fel Székelyföldön, Csíkcsomortán mellett. Az ásatás ebben az évben is folytatóik.
 
Megtekintve: 2602 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
Paparatás Aracs-patakában
2011-05-11
„Csíkcsomortán határában van egy erdős völgy, Aracs-patakának hívják. Itt tartják napjainkban is Csomortán napját, ünnepét. Ennek az ünnepnek története van” – meséli József atya a csíksomlyói rendházban annak kapcsán, hogy augusztus utolsó vasárnapján a csomortániak véres eseményre emlékeznek: a paparatásra. Tegnap az esős idő miatt nem a szokásos helyen, a Kőkeresztnél tartották a megemlékezést, hanem a csomortáni templomban.
 
Megtekintve: 3241 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
Osztrák Állami Levéltárban található katonai történelmi térkép
2010-10-26
Osztrák Állami Levéltárban található katonai történelmi térkép amely készült 1769-1773 években.
 
Megtekintve: 2612 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0
Csíkcsomortán emlékköve
2010-10-26
A falu keleti határában, az Aracs-patak völgyében, egy tisztás szélén áll bekerítve az emlékkő. Történelmi múltunkra emlékeztet.
 
Megtekintve: 2720 alkalommal.
Hozzászólások száma: 0Oldalak:     <<      [ 1 ]   2       >>


 
TÖRTÉNELEM


Naptár, névnap
 Isten éltesse Károly nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 3284654 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése