E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Álmokkal és örömmel teli falunapok - (2012-10-10)
Megtekintve: 1871 alkalommal

 Kétnapos rendezvénysorozaton vehetett részt a falu apraja és nagyja.  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén október 6-7-én negyedik alkalommal szervezte meg a Csomortányért egyesület közösen a Csíkpálfalvi Község Önkormányzatával a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére a falu ünnepét és búcsúját. Színes program várta a szórakozni vágyókat.

       Szombaton az iskola tornatermében kezdődött az ünnepélyes megnyitó.

Az idei megnyitó érdekessége, hogy sikerült egy olyan kiállítást szervezni, amelyen az érdeklődők betekintést nyerhettek a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma által  elvégzett régészeti kutatásokba.

Tudni kell, hogy a múzeum csapata több éven keresztül ásatásokkal és kutatásokkal töltötte a nyarat a Várdombon, hogy feltárni próbálja számunkra  az Őskori Települést. Ezért is köszönet érte, hogy elhozták falunkba a kiállítást képekben.

       A megnyitót követően kézműves foglalkozások és vetélkedők következtek a gyerekek számára. Köszönjük az ovonénik lelkes munkáját és hozzáállását.

      Ezzel egyidőben a strand melletti pályán már javában zajlottak a focicsapatok közötti mérkőzések

 valamint idén is megszervezték a hagyományos fogathajtó versenyt és a csomortáni vágtát. Az idei program is sikeresnek bizonyult és azt kell mondanom, hogy egy igencsak erős színvonalú versenynek lehettünk szemtanui. Ez nem is jöhetett volna létre a lovas programszervezők kreativitása, ügyessége és dinamikus szervezőképességük nélkül. Köszönjük nekik és reméljük jövőre sem marad el.

    A lovasprogram után a tánc, a mozgás kapta a főszerepet. Először az iskolaudvarban mozoghattunk együtt latin ritmusokra épülő fitness programban, ahol a test és a lélek egyaránt felfrissült, hiszen egészségünk érdekében a testmozgás elengedhetetlen a mindennapjainkban.

Ezt követően a Magyarok Nagyasszonya néptánccsoport előadását tekinthettük meg, amelyben felcsíki, széki, mezőségi táncrendeket láthattunk. Tábortűz és táncház zárta a napot.

     Vasárnap elérkeztünk ünnepségünk legfontosabb momentumához. A reggel falu ébresztéssel indult lovas felvonulással  és a csíkszentimeri  fuvószenekar hangulat adó kíséretével. Délben fél egyórakor kezdődött az ünnepélyes harangszentelés és búcsúcs szentmise.

     A falu, egy régóta várt második álma teljesedett be a harangszenteléssel. Mint mindannyian tudjuk, hogy a legnehezebb megpróbáltatások árán is, de sikerült, hogy Csomortánban  1991-ben templomot szenteljenek fel. Akkori megyéspüspök, Bálint Lajos köszöntö beszédében azt mondotta, hogy ez a templom      Mária újabb csodatétele, ezért is ajánlották a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Tehát a több évi várakozás után elmondhatjuk, hogy ez Mária újabb csodája, hiszen egy gyönyörű igazi nagy harang hívja szentmisére a híveket. Mária mindig  arra tanít minket, hogy merjünk álmodni, hidjünk ő benne, mert az ő segedelmével álmaink valóra válhatnak. Engedjétek meg, hogy hadd idézzem Bálint Lajos megyéspüspök szavait, amelyek zárógondolatként hangzottak el a templom felszentelésekor: „ Adja Isten, hogy ezt a templomot még sokáig használja a falu népe, falai közül soha ne haljon ki az Igét hírdető szó, az ének, a gyermekhang. Úgy legyen."

 

 A szentmise végezetével egy kis agapéra hívták a híveket

 a templomkertbe, majd az iskola udvarban kezdetét vette a ráfos kerékdobó verseny. Az esti záró hangulatról az Árvácska és a ROLE együttes gondoskodott.

Támogatóink voltak az Aracs Közbirtokosság, delnei Szalonka Közbirtokosság, a pálfalvi Zöld Erdő közbirtkosság, a Lamoszt, Harvíz, Csik Területi RMDSZ, Volán Impex, Simó Bálint, Bíró Győző, Vaszi Attila, Kalló Csaba, a Székely család valamint köszönjük mindazoknak akik bármilyen segítséget nyújtottak ahhoz, hogy ez a rendezvény létrejöhessen.

Nem utolsó sorban legnagyobb hálánkat a jó Istennek fejezzük ki, amiért velünk volt és gyönyörű időjárással ajándékozott meg minket.

 

Boros Tünde

 


 

  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Sándor, Ede nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2145694 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése