E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Hatodik alkalommal rendezték meg Csíkpálfalván, a Csíki Versünnepet. - (2018-04-30)
Megtekintve: 2000 alkalommal


Hatodik alkalommal rendezték meg Csíkpálfalván, a Csíki Versünnepet.

Idén hat korosztályban, huszonnyolc székelyföldi település, százhetvenkét általános és középiskolás fiatalja mérettetett meg, a rangos szakmai zsűri előtt.

Varga Sándor, a két esztendeje elhunyt kiváló újságíró, a Fehérvári Versünnep atyja, hat éve hirdette meg a székesfehérvári találkozó mintájára, a székelyföldi fiatalok részvételével megrendezett versmondó versenyt. Az eltelt időszakban, egyre több oktatási intézményben gondolták úgy, hogy fiataljaik számára kivételes alkalom arra, hogy beteljesítsék küldetésüket, s a magyar nyelv ápolásának jegyében, verssel segítsék Székelyföldön nemzeti identitásuk megőrzését. Ebben az esztendőben a család és a szerelem került a verseny középpontjába.

A fiatalok, a korukra jellemző verseket választottak, felkészítő tanáraik segítségével. Az általános iskola ötödik-hatodik osztályában, továbbra is Petőfi Sándor, Weöres Sándor, illetve az erdélyi költők versei szerepelnek a repertoáron, míg a hetedikes-nyolcadikos diákok előszeretettel választják az erdélyi nagy generáció költeményei mellett, Arany János, József Attila, Szabó Lőrinc és a mai magyar kortárs költőik műveit.

A líceumba (középiskolába) járó fiatalok is bátran szemezgettek a mai magyar irodalom alkotásaiból, ugyanakkor az ebben a korosztályban is népszerű Szabó Lőrinc, és József Attila versek mellett, rendkívül fontosak a diákok számára Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Reményik Sándor és Wass Albert művei is.

A zsűriben ez évben is kiváló, a magyar irodalomban, a költészetben járatos emberek foglaltak helyet. Idén is szerepet vállalt Sudár Annamária előadóművész, Henczinger Mika a Misztrál együttes tagja, Vakler Lajos a Fehérvár Médiacentrum szerkesztője, Fülöp Zoltán a csíkszeredai Csíki Játékszín Jászai Mari-díjas színművésze, helyi magyar szakos pedagógusok, míg a grémium elnöke Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész volt.

„A színvonal fokozatosan emelkedik, és ami örömteli, egyenletes. Megnyugtató, hogy a fiatalok, a kortárs irodalom képviselőit is megszólították, gondolok itt elsősorban, Závada Péterre és Szabó T. Annára. Az pedig természetes, hogy az erdélyi idoloktól is hallhattak verseket. Nagyon-nagy dolognak tartom, hogy 2018-ban ennyi erdélyi fiatal tesz hitet anyanyelve mellett."- emelte ki a zsűri elnöke.

A vendéglátó település polgármestere, Ferencz Csaba számára, Varga Sándor alapító gondolata visszacseng a mába. „Ő mondta, hogy ahhoz arathassunk, szántanunk és vetnünk kell. A mag beérett, jó földbe hullott. A számok is mutatják, hogy egyre többen jelentkeznek, és ez nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is jelent."

A Fortus Hungarorum Kulturális Egyesület, az első pillanattól kezdve gondozza Varga Sándor hagyatékát, és segíti a versünnep résztvevőit annak megértésében, hogy a magyar nyelv megőrzésének záloga, az ő korosztályuk elkötelezettsége.

Varga Anna, az alapító Varga Sándor lánya, az egyesület jelenlegi elnöke, hisz a folyamatosságban. „Reméljük, hogy ez a jövő: a folyamatos versmondás, amely igazából nem is verseny, sokkal inkább a magyar nyelv ünnepe, minden korosztály számára."

A verseny szervezésében kulcsszerepet játszó, csíkcsomortáni Szellő Szálló munkatársai, a tulajdonos Mihályi Magdolna vezetésével, illetve a csíkpálfalvai Márton Ferenc Általános Iskola tantestülete nevében, Fehér Ilona igazgató megerősítette: az évente megrendezett kulturális seregszemle résztvevői biztosítják a magyar nyelvből táplálkozó líra megőrzésének jövőjét.  "A minden eddiginél több jelentkező, és a felkészült gyermekek igényes versválasztása is bizonyítja, jó úton járunk. A mi pedagógusaink egész évben azon dolgoznak, hogy a magyar nyelv oktatásának létjogosultságát megerősítsék, mert így tudunk Erdélyben, és itt Székelyföldön megmaradni magyarként. A versek, a népdalok, a néptánc elősegítik ezt."

Bár a zsűri megállapította a sorrendet, de igazából ezen a napon Csíkpálfalván, mindenki győztesnek vallhatta magát, az én, te, ők, helyett a mi személyes névmás volt a közös megszólítás alapja.

Akik nélkül nem jöhetett volna létre:

Márton Ferenc Általános Iskola, Csíkpálfalva

Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, Budapest

Szellő Szálló, Csíkcsomortán

Csíkpálfalva Önkormányzat

Székesfehérvár Önkormányzata

Fehérvár Médiacentrum, Székesfehérvár

Csíkcsomortáni Közbirtokosság

Csomortányért Egyesület

Corvina Könyvesház, Csíkszereda

Vörösmarty Társaság

Országos Széchenyi Könyvár, Budapest

Jobtain Kft., Budapest


Vakler Lajos újságíró, Fehérvár Médiacentrum  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
nyolc plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Lukrécia nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2423554 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése