E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Húsvét 2018 - (2018-04-02)
Megtekintve: 1064 alkalommal

Csomortánban a húsvéti ünnepkörnek elmaradhatatlan része az eledelszentelés és a határkerülés.

Az időnként megeredő eső, valamint a felerősödő szél sem szegte kedvét a csomortáni lovasoknak, hintó kocsisoknak és a csobotfalvi szekeres fogatnak, akik idén is végigjárták a húsvétvasárnapi határkerülés útvonalát.

 A húsvéti határkerülés egy olyan esemény, amely a népi ősi hit és a vallás békepaktuma nyomán jött létre. Az egyház felismerte, hogy a népi hagyományra spirituális tartalmat építhet, és egy nagyszerű egységben a világi és a vallásos tartalom kiegészíti egymást.

Az eledelszentelés után, a templom kapujából induló határkerülésen a résztvevők az úgynevezett határkereszteknél imádkoztak, jó termést, egészséget kérve a Teremtőtől, valamint hogy a Fennvaló őrizze meg a falu határát, óvja meg annak lakóit minden bajtól és természeti csapástól.

 

„Adjunk hálát a mindenható felséges teremtő Istenünknek, hogy megadta érnünk a mai dicsőséges szent napot, a mi megváltó Jézusunk feltámadása napját, hogy irgalmas szemeit rajtunk tartván megőrzött, oltalmazott, sokrendbéli szomorú változásokban. (...) Minthogy sokrendbéli szükség alá vagyunk vetve, könyörögjünk azért, először is hogy mezeinkbe lévő és leendő veteményeinket, melyek látogatására a mai szent napon szép isteni dicséretekkel kijöttünk, Isten ő szent felsége jégesőtől, ragyától, szélvésztől, záportól, mindennemű égiháborútól megőrizze és megtartsa, bő terméssel megáldván kezünkbe adja, Isten dicsőségére, romlandó testünk táplálására, szűkölködő testvéreink felsegítésére." (A Szent Péter templom melletti Ádám és Éva dombján lévő keresztfánál végzett imádság szövegrészlete.)

 

Népviseletbe öltözve kerülik meg a határt a már jól ismert útvonal és forgatókönyv szerint.Így történt az idén is. Minden keresztfánál imádkozva és áldást kérve a határra, hála jeleként a hagyományos csatakiáltásszerű: Uram Jézus, Uram Jézus, Mária, Mária, Hála legyen az Istennek!fohászokkal.A menet az idén is Csomortánból indult a plébános úr vezetésével, majd érintve Csobotfalvát, Somlyót a kegytemplom fele, majd visszatért a Szent Péter templom melletti Ádám és Éva dombjához.  Itt bevárva a gyalogos keresztalját, együtt imádkoztak az ősi szertartás szerint. Az ünnepség a templomban szentmisével folytatódott az Árvácska együttes közreműködésével.

Ferencz Csaba


 

 

  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
nyolc plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Lukrécia nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2423538 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése