E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Idén is megválasztották a „Pünkösdi Királyt” - (2013-05-27)
Megtekintve: 1146 alkalommal

         A több éve már hagyománnyá vált pünkösdi királyválasztás idén sem maradt el. Minden év pünkösd vasárnapján, a Csomortán határában lévő Kis Bütök-i tisztáson tartják a nagy megmérettetést. Erre az alkalomra évente egyre több résztvevő és néző egyaránt szép számban érkezik.

De nézzük meg mióta is beszélünk pünkösdi királyválasztásról?
Dezső Tibor Attila

      Pünkösdi királyválasztásról már a középkor óta beszélnek. Ma is számos vidéken ismert rendezvénnyé vált. Bár igaz, mindenhol így hívják néhány tájegység között azonban apróbb eltérések lehetnek a megtartása, ünneplése között. Nem hiába közismert az a népi mondás miszerint: „Rövid, mint a pünkösdi királyság"-  ugyanis a megérdemelt hatalom csupán egy évig tart. Ez alatt az év alatt, régi szokás szerint a pünkösdi király hivatalos volt minden társadalmi eseményre és fogyasztását társai fizették. Ilyenkor olyan kapcsolatokra tehetett szert, amelyek az egy év múlásával sem merülhettek feledésbe.

   Csomortánban is nagyon sok fiatalt megmozgatott és kíváncsivá tett az idei verseny. A megmérettetés Isten áldásaval kezdődött, ugyanis a verseny előtt szentmisén vehettek részt az oda látogatók. A versenynek számos csomortáni, csobotfalvi és magyarországi versenyzői is voltak. Az első megmérettetés után következtek a páros küzdelmek. Az idei verseny különlegessége, hogy az ügyességi próbák mellett leginkább az erő dominált. A hosszú és nehéz, de ugyanakkor látványos és tisztességes küzdelmek végén a jól megérdemelt királyi hatalmat Baczoni Gellért, csomortáni résztvevő nyerte el. Gellért, bebizonyította, hogy a hosszantartó kitartás és küzdelem elnyeri méltó gyümölcsét. Ezúton is gratulálunk neki és kívánjuk, hogy példamutatóan, büszkén viselje és őrizze ezen „hatalmát" a következő egy évben. A verseny végezetével következett a pünkösdi király legényes tánca, majd közös tánccal zárták a napot.

 

Boros Tünde


 

  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Benedek nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

Panaszkönyv: 

Támogatóink:

20. Árpád Vezér Cserkészcsapat (Toronto, Kanada) és Schilt László (Kaposvár- Toponár)

                          Köszönjük ! 


       A nap fotója: 
   
fotó:Kristó Róbert   

 


 

 
Ön a 1930350 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése