E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Minden előzetes várakozást felülmúlt a Csíki Versünnep! - (2013-05-17)
Megtekintve: 1219 alkalommal

         Csuda jó volt a pünkösd előtti délelőtt Csíkpálfalván a Márton Ferenc Általános Iskolában lenni. Hidegségtől, Tusnádig érkeztek fiatalok a Csíki Versünnepre, mindösszesen negyvennégyen. Nos, ne feledkezzünk meg a kísérőkről és a felkészítő tanárokról sem és a létszám máris a száz közelében van. Impozáns adat. Tudjuk persze, hogy nem a számok mérnek egy-egy versenyt, megmérettetést, de ha hozzátesszük, hogy a versmondó versenyen indulók szakmai felkészültsége - a szakemberek szerint - helyenként kiemelkedő, sőt igen magas színvonalú volt, máris izgalmasabb a kérdés.

         A résztvevők  emléklapot kaptak és sokan

Bucur Tímea
 különdíjat is, hárman pedig részt vehetnek a III. Székelyföldi Verstáborban, Csíkcsomortánban a nyáron, ahol mások mellett, Kubik Anna és Rubold Ödön színművész segíti majd a fiatalok szakmai fejlődését. Aztán még egy meglepetés : a szervezők úgy döntöttek, hogy valamennyi csíki versünnepes egynapos kiránduláson vesz rész és belekóstol a Verstábor életébe is.

          A Csíki Versünnepen résztvevő fiatalok tehetségesek! Némelyikük bármelyik rangos versenyen megállná a helyét. De álljunk meg egy pillanatra. A csíki Versünnep nem volt „rangos" megmérettetés? Dehogynem, nagyon is! Reményik, Wass, Ady, Petőfi, Radnóti, József Attila, Kányádi, csakhogy legyen egy kis ízelítő a költőkből - a teljesség igénye nélkül. A magyar irodalom színe- java felvonult -pontosabban meg lett idézve - péntek délelőtt a csíkpálfalvi iskola tornatermében. Ne várja senki, hogy felsoroljuk az összes megidézett költőt, legyen elegendő annyi, hogy a klasszikustól a kortársig jelenvolt a magyar irodalom. A zsűri az egyik ámulatból a másikba esett. Hogy mért? Azért mert ötödikes-hatodikos kislányok és fiúk mondottak úgy verset, hogy a szíve szakadt meg az embernek, azért mert a tízedikes fiú úgy adta elő Széles Sándor, Székely karácsony című versét, hogy úgy érezte a krónikás, mintha kihallgatott volna egy beszélgetést egy székely és a fennebbvaló között, hogy valóban érezte mindenki azt, amikor azt magyarázza el a költő, Papp Asztrik a világnak, hogyCsoportkép -  Fotó:Csomortáni Hunor 
milyen is az aSzékelyország.

Sírtunk! Mert megérintett bennünket a vers. Mert a lelkünket ölelte át a versmondók hite. Mert olyan fiatalok vannak közöttünk, akikre már most büszkék vagyunk.  Mert jó magyarnak lenni. A negyvennégy ifjú most megmutatta azt, amit fontos szem előtt tartani mindenkinek: jó az irány! 

Varga Sándor.

 

 

           A nyertesek:

          Bucur Tímea a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola kilencedikese, aki Radnóti Miklós: Előhang egy "monodrámához" című versét adta elő, tanára Bodó Beáta.

          Kósa Johanna, aki P. Papp Asztrik: Székelyország című versét mondta és a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium kilencedikes tanulója, felkészítő tanára Csata Emese.

           Bács Előd Szilveszter, Csíkszeredából a Venczel József Szakközépiskolából, a tízedik osztályból,  aki Széllyes Sándor: Székely Karácsony című művét adta elő, felkészítő tanára: Hitter Kovács Andrea.

Még egyszer gratulálunk és sikeres, eredményes tréninget kívánunk a székesfehérvári, budapesti, veszprémi és szolnoki fiatalokkal együtt.


  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
egy plusz öt
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Benedek nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

Panaszkönyv: 

Támogatóink:

20. Árpád Vezér Cserkészcsapat (Toronto, Kanada) és Schilt László (Kaposvár- Toponár)

                          Köszönjük ! 


       A nap fotója: 
   
fotó:Kristó Róbert   

 


 

 
Ön a 1930351 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése