E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Ő megálmodta, mi tovább visszük… - (2018-04-26)
Megtekintve: 1282 alkalommal

 

Ő megálmodta, mi tovább visszük... - VI. Csíki Versünnep, 2018. április 27.

 

Idén immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Fehérvári Versünnep gyermekeként is említhető Csíki Versünnep.

Az általános iskolások, illetve középiskolások számára meghirdetett szavalóverseny évről évre egyre nagyobb létszámmal rajtol.

Varga Sándor hat évvel ezelőtt megálmodta. Megálmodta és létrehozta azt a napot melyen azóta minden
 évben Csíkban, Csíkpálfalva községben megünneplik a verset, a magyar nyelvet.

Az első Csíki Versünnep „A székely is magyar, csakhogy azonfelül még székely is" alcímet kapta. Úgy gondolom, ez a mottó az idei rendezvényre is ugyancsak találandó, hiszen minden évben olyan székely, és csángó fiatalok jelentkeznek a versünnepre -Tusnádtól egészen a Gyimesekig-, akik igazán, és tiszta szívvel éreznek a haza iránt, és szívük mélyén ott lapul a nemzet tudatának erősítése.

Csupán egy dolog változott. A versünnep megálmodóját, ötletgazdáját nem hallhatják a versenyre jelentkező fiatalok. Hiányzik az erős, és szónoklatos hangja, mellyel mindenkihez intézett verseny előtt egy-egy kedves, bíztató, bátorító szót.

A szervezők minden évben azon dolgoznak, hogy a ránk hagyott szellemi örökségét mérhetetlen becsülettel, és önzetlen tisztelettel vigyék tovább, ezzel is emlékezve a versünnep megálmodójára.

Kicsit visszalapozva az időben,2013 májusában Sándor örömmel számolt be a minden előzetes várakozást felülmúló sikeres versünnepről, melyen akkor összesen 44-en mérettek meg. 2017-ben már csaknem 130 induló volt.

Idén, vajon mennyivel múljuk felül ezt a létszámot? Talán bármennyivel is, tudom, hogy Sanyi büszkén és elégedetten fog ránk nézni. Az akkor, és általa elvetett magot szeretettel gondozzuk, ápoljuk, mert mindegyik jó talajra hullott. A mag megfogant és gyönyörű terméssé nőtte ki magát.

Öröm számunkra, hogy napjainkban még mindig sok „fát" és „csemetét" meg tud mozgatni a magyar vers, a magyar irodalom. Legyen ez így most is.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a Csíki Versünnep legjobbjai részvételt nyerneka Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba, melyet ezúttal nyolcadik alkalommal szerveznek meg az anyaországi és külhoni, így a székelyföldi diákok számára.

A verstáborban a csíkiak mellett Kárpát-medence minden szegletéből vesznek résztfiatal versmondók, akik többek között Kubik Anna, Ráckevei Anna, Rubold Ödön és Fülöp Zoltán színművészektől tanulnak.

Továbbá a szakmai munka mellett egyéb szabadidős tevékenységekre is lehetőséget nyújt a tábor. Mindezek mellett megismerkednek a helyi szokásokkal, kultúrával, és nem mellesleg életre szóló barátságok kötődnek.

A 2018-as Csíki Versünnep üzenete mindannyiunk számára legyen az alábbi - Sándor által egykoron megfogalmazott - sorokban:

 

„Sírtunk! Mert megérintett bennünket a vers.

Mert a lelkünket ölelte át a versmondók hite.

Mert olyan fiatalok vannak közöttünk,

akikre már most büszkék vagyunk.

Mert jó magyarnak lenni!

...

jó az irány!

Varga Sándor

 

Nagy-Boros Tünde
 

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
egy plusz öt
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Lukrécia nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2423529 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése