E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

Kitüntetés községünkben a veterán magyar honvédeknek - (2018-04-09)
Megtekintve: 1215 alkalommal

Az Erdélyi Vitézi Rend kezdeményezésére, Ferencz Csaba polgármester közreműködésével, 2018. április 8-án, vasárnap, a szentmise után, a csomortáni templomban, rövid ünnepség keretén belül, az Erdélyi Vitézi Rend kitüntette a Csíkpálfalva községben élő veterán magyar honvédeket: a csomortáni László Károlyt és a pálfalvi Péter Ernőt.

Az ünnepséget megnyitó községvezető köszöntötte az elismerésben részesülő világháborús veteránokat,  az ünnepelteket,dr. vitéz Székely Zsolt törzskapitányt és az Erdélyi Vitézi Rend tagjait, valamint minden jelenlevőt, majd kiemelte: Mi egy tudatosan is magát katonanemzetnek valló népcsoport fiai vagyunk. Ezért is vállaltuk örömmel és tettünk eleget ennek a mai felkérésnek. Csíkpálfalva község a fejlesztések mellett fontosnak tartja a hagyományápolást, az elődök tiszteletét, kulturális értékeink megőrzését, azok továbbadását. Talán mondhatnánk, hogy épp a 24-ik órában vagyunk a világháborús veteránokat illetőleg, egyre kevesebben vannak köztünk, akik még életben vannak. Mára sajnos ketten maradtak, a többieket a Jóisten magához szólította.  Ők és még sokan mások, akik elhunytak, soha nem kaptak állami kitüntetést, nem részesültek elismerésben, csupán családtagjaik, barátaiknak mesélgették történeteiket, ezért is nagyon aktuális a rájuk való figyelés, a törődés. Most lehetőség nyílt arra, hogy az Erdélyi Vitézi Rend által kitüntetést kapjanak a veterán magyar honvédjeink, akik nem mások, mint László Károly és Péter Ernő.

     László Károly 1923. november 8-án született, 1944-ban szeptember 7-én jelentkezett és Kisasszony napján vonult be levente katonának. Az útja kalandos volt Csíkszeredától – Budapestig, innen Kaposvár, itt éri meg nov.15-én a nyilasok hatalomátvételét, tovább Maribor – Graz, dec. 6 Prága – Drezda, a végállomás Küstrin – az Odera partján, a lengyel határon kiképzés –január 26-ig. Beteg lett, tüdőgyulladást kapott, ezért a gyengélkedőbe kerül. Itt éri az orosz támadás, kik lőtték a barakkokat. Innen vitték, menekítették Berlinbe,

Brandenburgba esett orosz fogságba 1945 április 22-én. A 4-ik Pécsi hadtest, 89-es gyalogezred, 4-ik zászlóalj, 15-ik század katonájaként került a frontra, majd három bajtársával a vasútépítő ezredhez kerültek. Munkásnak mondta magát, a Transilvania szó mentette meg, egy besszarábiai tiszt által. A hazajövetel kalandos volt, érkezéskor Csíksomlyó harangja üdvözölte hajnalban.

Péter Ernő 1924. november 30-án született, 1943-ban október 4-én vonult be katonának, a gyimesfelsőloki kaszárnyában megkérdezték ki akar huszárnak menni, jelentkezett és így lett a lovassági szakasz tagja. Farkaspallonál a román határon állomásoztak. 1944 júniusában Gyergyóba küldik tiszti kiképzésre, őrvezetői rangot kap, az elvégzése után rajparancsnoki teendőkkel bízzák meg. Harctéri tevékenysége 1944 augusztus 26-ikán kezdődött, felderítő és hátvéd csapati tevékenységet végeztek a huszárok. A Libán tetőnél és a Bucsin tetőn segítik a visszavonuló csapatokat. A gyergyói medencéből, mikor már nincs hogyan tovább, menekülnek haza az ellenség elől.

 

 „Itt állok Önök előtt, megilletődve és fejet hajtva az egykori II. világháborús csíkpálfalvi és csíkcsomortáni székely-magyar honvédek előtt." - kezdte ünnepi beszédét dr. vitéz Székely Zsolt törzskapitány.

„A történelem kereke nem a mi javunkra döntött. A háborút elveszítettük, de nem rajtunk múlott, nem az itt álló honvédeken múlott. Ők megtették a kötelességüket, helytálltak a harcban, legjobb tudásuk szerint, őszintén, meggyőződéssel, egy szent cél érdekében. Eljött az ideje, hogy a Vitézi Rend és a kormányzó úr nevében - aki 98 évvel ezelőtt életre hívta a vitézi rendet -, tisztelegjünk e két hős előtt, és ugyanakkor emlékezzünk a többi II. világháborús honvédre is, akik ma nincsenek köztünk, azokra, akik a hadak útjára tértek." - hangsúlyozta.

A köszöntőbeszédek után dr. vitéz Székely Zsolt átadta az emlékérmeket és az okleveleket. Az egykori magyar honvédek szívhez szóló régi katonadalokat hallgathattak meg Dajka Mihály tárogatós előadásában. A megemlékezés végén, a templom előtti téren egy kis kinálmációval kedveskedtek az ünnepelteknek és a vendégeknek.
 László Károly

Egy megható, rendkívüli megemlékezésnek lehettünk tanúi, amikor kifejezhettük hálánkat és elismerésünket azoknak az embereknek, akik ezelőtt 73 évvel a hazaszolgálatában, a megpróbáltatásokat elszenvedték
 

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Lukrécia nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

 


 

 
Ön a 2423638 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése