E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
HÍREK, ESEMÉNYEK

A CSÍKCSOMORTÁNI KALAND - (2015-11-14)
Megtekintve: 1438 alkalommal

A Fortis Hungarorum Egyesület szervezésében valósul meg a Falusi színjátszó vezetők szakmai konzultációja, melyre a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodáját is meginvitálták.

Ennek előzménye az az „évezredes” múltra visszatekintő jó kapcsolat, melyet Csanádpalotán a Kelemen László Művelődési Ház vezetőjével, Ádók Istvánnal, és tulajdonképpen a Csanádpalotai Amatőr Színjátszó Társulattal ápolunk. A megyei iroda egyik feladatfinanszírozott szakmai területe, a színjátszás pedig szervesen kapcsolódik a palotaiakhoz, akiknél nemcsak mentoráló programunkkal jártunk, hanem a Nemzetközi Amatőr Színjátszó Találkozók alkalmával is. Csanádpalota és Csíkcsomortán kapcsolata is jó pár évre tekint vissza. Így kaptunk meghívást mi is Csíkba, a helyre, amely maga a csoda. A mintegy 600 km-es távolság pedig nem lehetett akadálya a nagy találkozásoknak.

Tekintettel arra, hogy a szakmai program mennyi érdekességet kínál és elénk tárja az új kapcsolatok lehetőségét, nekivágtunk Erdélynek. A konferencia 2015. október 14. és 18. között zajlott. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájából két fővel vettünk részt a csütörtöki és pénteki napon. A szállásra érkezésünkkor a csodaszép környezet mellett barátságos emberek vártak. A Szellő Szálló melletti csűrben pedig igazi múltbéli hangulatban vette kezdetét a konferencia.

Érezni lehetett, hogy ez valóban egy különleges hely. Sőt, több annál, ez maga a csupa nagybetűs HELY. Csütörtökön kora reggel megismerkedhettünk Varga Sándor Andrással, aki a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület vezetője, a konferencia ötletgazdája és életre hívója. Az előadásokat ő konferálta, és a vitaindító kérdésekből kialakuló fórumokat is ő koordinálta. Egy sokoldalú embert ismerhettünk meg személyében, aki családjával és barátaival érkezett az anyaországból ide, …valójában haza.

 

A megnyitó részeként Ferencz Csaba, Csíkpálfalva – egyben a közigazgatásilag hozzá tartozó Csíkcsomortán és Csíkdelne – polgármestere is megtisztelte köszöntőjével a jelenlévőket, majd a környező településekről érkező szakemberek számoltak be az ottani pályázati lehetőségekről. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád
Megyei Irodájának vezetője, Dohorné Kostyál Zsuzsanna bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézetet, és azon belül is a megyei iroda tevékenységét. Kifejtette a színjátszás terén elért eredményeinket, amelyet felszólalásban a csanádpalotai színjátszók rendezője is elismert és méltatott. Irodavezetőnk javasolta a résztvevőknek, hogy az NKA-s pályázatokon túl a NEA Nemzeti Összetartozás Kollégiumának jövő évi pályázataira is fordítsanak majd figyelmet, hiszen a jó ötletek megvalósításához elengedhetetlen egy-egy sikeres pályázat. És mi sem célszerűbb annál, hogy ezeket a lehetőségeket megragadják.

Ferencz Angéla tolmácsolásában megismertük a Hargita Megyei Kulturális Központ munkáját, és Székelyudvarhelyről is érkezett egy szakember, aki beszámolt egy nemrégiben befejeződött uniós pályázatról, melyet három település színjátszói valósítottak meg. Megismerkedtünk a Lármafa színjátszó
csoport munkájával, a delnei színjátszók vezetőjével, a Nagyabonyi Színkör vezetőjével és Jászfényszaru színjátszóinak egy kisebb részével is. De érkeztek közénk Szolnokról, Székesfehérvárról és Budapestről is a konferenciára. 
Az előadások során kiderült, hogy Csíkcsomortán ad helyet a Székelyföldi Verstábornak, melyet idén már ötödik alkalommal szerveztek meg. Miről is szól a sokak által csak versmisszióként emlegetett tábor?

Mint azt Varga Sándor elmondta, a budapesti Bánffy György Kulturális Szalon és a Székelyföldi Verstábort szervező Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület a Versünnep Alapítvánnyal együttműködve 2015 májusában és júniusában tíz határon túli településen szervezett versmondó versenyt. A Kárpát-medencei Versünnep elnevezésű eseménysorozat célja a magyar versmondó hagyományok és a magyar nyelv ápolása, a magyar irodalom és kultúra népszerűsítése, valamint a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak
segítése és támogatása. A rendezvény témája idén nyitott volt, az általános és középiskolák tanulói bármely magyar költő magyar nyelven írt versével benevezhettek. 
A legjobbak bemutatkozhattak Budapesten a Játékszínben, a Versünnep Fesztivál iskolások számára szervezett seregszemléjén.

A verstábor pedig ugyanerre hivatott, hogy ápolja anyanyelvünket, és a fiatalok tovább őrizzék hagyományainkat. Ki ne ismerné Rubold Ödön vagy Kubik Anna nevét, akik szintén a tábor előadói voltak, emelve így az egyébként is nívós program színvonalát. A csütörtöki nap folyamán rengeteg információ hangzott el, számtalan gondolat fogalmazódott meg a Szellő Szálló melletti csűrben, melyet este egy hamisítatlan erdélyi töltött káposztával koronáztak meg a vendéglátóink. Majd az előadások és a finom vacsora után a Csíki Játékszín vendégei lehettünk. A 37 ezres városban hamar megtelt a nézőtér, pedig hétköznap volt. Megtekinthettük Müller Péter bűnügyi komédiáját, a Szemenszedett igazságot. 

A kétfelvonásos, 3 órás darabban Fülöp Zoltán, csíkszeredai Jászai Mari-díjas színész is játszott, aki aznap délelőtt még azon fáradozott, hogy kevés szabadidejét a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársaira áldozva bemutassa Csíkszeredát 30 percben.Jóllehet, este gonoszt játszott a színpadon, az életben annál kedvesebb ember, akit mindenki csak Fülesnek becéz. Füles nevéhez köthető az a kopjafa vagy „táborfa” is, mely a Szellő Szálló udvarán áll, és emléket állít annak a kulturális gazdagságnak, melyet a fogadó udvara látott az elmúlt évek alatt.

Az est nem ért véget ennyivel, a szállóban folytatódott a beszélgetés, ismerkedés, miközben Bucz Hunor színi igazgató, rendező és fia, Magor, a Liszt Ferenc Egyetem hallgatója zenéltek nekünk. Péntek délelőtt pedig Csanádpalotáé volt a főszerep. A Kelemen László Művelődési Ház már a ’90-es évek eleje óta foglalkozik színjátszással és fáradozik azon, hogy öregbítse Kelemen László hírnevét. Az első magyar színi igazgató ugyanis szervesen kapcsolódik a településhez. Így Csanádpalotán nem csupán a műveit dolgozzák fel nagy odaadással, de parkot is neveztek el róla és vándorkiállítással is hirdetik, hogy a színi direktor hozzájuk kötődik.

Már majdnem dél volt, amikor útnak indultunk, hogy a 11 órás zötykölődés során minél később sötétedjen ránk. Új ismeretekkel és új ismeretségekkel gyarapodva, tele gondolatokkal és ötletekkel szálltunk az autóba. Agyunk kattogása elnyomta a motor zaját is. Óráknak tűnt, pedig csak 10 perce volt, hogy baráti ölelésekkel és a viszontlátás ígéretével búcsúztunk. Csak mentünk haza… De honnan is?! Otthonról…

 

Magné Szaitz Éva

forrás:Nemzeti Müvelődési Intézet 


  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások
Teréz Erdély    2015-11-15 07:00:40
Le a kalappal Csomortán.

« Vissza

 
Naptár, névnap
 Isten éltesse Arnold, Levente nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

Panaszkönyv: 

Támogatóink:

20. Árpád Vezér Cserkészcsapat (Toronto, Kanada) és Schilt László (Kaposvár- Toponár)

                          Köszönjük ! 


       A nap fotója: 
   
fotó:Kristó Róbert   

 


 

 
Ön a 1993343 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése