E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
TÖRTÉNELEM

Nyergestető 1849.. . . amit nem szabad elfelejteni - (2014-03-02)
Megtekintve: 3663 alkalommal

 

        Dokumentumfilm készült a nyerges tetői ütközetről. A film a szolnoki Művelt Emberfőkért Alapítvány és a Csomortányért Egyesület összefogásával a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült el. A "Nyergestető üzeneté"-nek díszbemutatójára Szolnokon, a Megyeházán kerül sor, ide utaznak a székelyföldi résztvevők is.

         Az idén lesz 165 éve, hogy 1849. augusztus 1-jén a Nyerges-tetőn egy maroknyi honvéd - huszár megállított több ezer orosz-osztrák katonát.  Helytállásuk, hazaszeretetük példa kell, hogy legyen mindenki számára.

         A magyarországi szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában működő Művelt Emberfőkért Alapítvány hiánypótló kiadványt készít. Az alapítvány egy dokumentumfilmmel, szeretne méltó emléket állítani a Nyerges-tetőn vívott csatának. A projekt megvalósításában a Csomortányért Egyesület a Szellő Szálló, a Fortis Hungarorum Egyesület és Csíkpálfalva község is szerepet vállalt. A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai tevőlegesen is részt vettek a film forgatásán.  A huszárok alakították azokat a magyar katonákat, akik védték a szorost 1849-ben. Természetesen nem játékfilmről van szó, de az illusztráció közelebb hozza a valóságot a nézőkhöz és talán segít abban, hogy mindenki átérezhesse a hősök lelkivilágát. A dokumentumfilmben Babucs Zoltán és Gyarmati Zsolt történész, Udovecz György hagyományőrző ezredes és Dezső Tibor lelkész is elmondja gondolatait Nyerges-tetőről és az üzenetről. Nyergestető 1849.. . . amit nem szabad elfelejteni. 

         Az alkotók célja a hazaszeretet megszilárdítása, a magyar katonai hagyomány ápolása, a magyarság összetartozás-érzésének terjesztése, a haza iránti elkötelezettség erősítése és az 1848-49-es szabadságharc emlékének ápolása. Fontos eleme a filmnek a székely hősök és valamennyi, a magyar haza és nemzet védelmében elesett katona emlékének ápolása.

       

         A DVD-t a Jász - Nagykun Szolnok megyei általános és középiskolák, valamint Hargita megye oktatási intézményeinek többsége megkapja.

        A dokumentumfilm segíthet, hogy a méltatlanul elfeledett eseményről illő módon emlékezzenek meg az oktatási intézmények.  Fontos, hogy az ország jövőjét biztosító ifjúság pontos képet kapjon nemzeti büszkeségünk egyik meghatározó eseményéről.   

        A székesfehérvári, szolnoki és csíki összefogással készített történelmi dokumentumfilm, ősbemutatója Szolnokon lesz, március 4-én, a megyeháza dísztermében. A film a Művelt Emberfőkért Alapítvány gondozásában, a Nemzeti Együttműködési Alap - Nemzeti Összetartozás Kollégiumának támogatásával készül.


  

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
három plusz 2
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások
Szügyi Andrásné   2016-08-01 15:41:48
Gratulálok a példás együttműködéshez! Méltó Varga Sándor emlékéhez.


Boda László   2015-08-02 21:40:45
Hozzászólás törölve


Boda László   2015-08-02 21:40:45
CSODÁLATOS! ÉN EZEKRE A MAGYARSÁGOT ÉPÍTŐ FILMEKRE ADNÉK PÉNZT NEM A LIBERÁLIS SZEMETEKRE.

« Vissza

 
TÖRTÉNELEM


Naptár, névnap
 Isten éltesse Emília nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

Panaszkönyv: 

Támogatóink:

20. Árpád Vezér Cserkészcsapat (Toronto, Kanada) és Schilt László (Kaposvár- Toponár)

                          Köszönjük ! 


       A nap fotója: 
   
fotó:Kristó Róbert   

 


 

 
Ön a 2012079 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése