E-mail cím:
 
 
Jelszó:
 
 
 
 
 
E-mail cím:
 
 
 
 

     Belépés      Regisztráció
TÖRTÉNELEM

'Egy csendes pillanatért megérte': Nagy Viktor Oszkár mesélt új filmjéről - (2012-11-22)
Megtekintve: 1461 alkalommal


Ravatal helyett templomot építettek a székelyek a '80-as években Csíkcsomortán, kijátszva a Securitate éberségét. Röviden összefoglalva erről szól Székely lelemény, Nagy Viktor Oszkár készülő dokumentumfilmje, ugyanakkor ennél sokkal többet mutat meg: egyéni sorsokat, a közösség megtartó erejét is. A Rádió Orient műsorában a rendező a produkció hátteréről, a 'bulldogtermészet' szükségességéről beszélt - és azokról csendes pillanatokról, amikért érdemes filmet rendezni.

A Székely lelemény című televíziós dokumentumfilm a székelyek rendszerváltás előtti hétköznapjait mutatja be. A csíkcsomortáni emberek napjairól szóló film - mely a Médiatanács támogatásával, 8 millió forintos költségvetésből készült el - egy templom építésének viszontagságos krónikája is egyben. A Rádió Orient műsorában Nagy Viktor Oszkár rendező elmondta, a film ötlete egy telefonhívással pottyant az ölébe. „Az erdélyi történet azonnal megfogott, rögtön igent mondtam a felkérésre" - emelte ki a vendég.
 

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a forgatás élményeiről is beszélt. „Az anyaggyűjtés egy Csíkcsomortánon eltöltött hosszú hétvégével kezdődött. A falu lakóval való beszélgetés azonban elhúzódott, még 4 napig a településen kolbászoltam. A dokumentumfilmes számára mindig nagy kihívás egy múltban zajló történet bemutatása. Az események elmeséléséhez megfelelő személyeket kell találni" - összegezte élményeit a rendező.

A csíkcsomortániak száz éven belül hat alkalommal próbálkoztak templomépítéssel. A Székely lelemény feleleveníti, mennyi kreativitás kellett ahhoz, hogy a terv ne bukjon a bürokrácia ellenállása és a mindenütt vizsgálódó Securitate miatt. A a hivatali ügyintézést persze gördülékenyebbé tehette egy kis ajándék: „a helyiek az építési terveket ravatalozóként adták be Bukaresten, emellett egy-két üveg pálinkát is otthagytak az asztalokon" - idézte fel a történetet Nagy.

Csomortánnak jelenleg is erős erős közösségi magja van. Ez a 10-12 fős csapat sokat tesz a településért. Egy élő, egészséges lokálpatriotizmussal bíró faluról beszélünk - mutatta be a helyieket a rendező, hozzátéve, a folytonosság és a tradíció is ennek a kis csoportnak köszönhető. A falu 'talált történetét' Nagy Viktor Oszkár igazi csodaként emlegette; szerinte az erről készített film a bemutatott történelmi korszak közelsége és a bemutatott karakterek miatt a magyarországi nézők számára is érdekes, szerethető lehet.


A jó dokumentumfilmest a nyitottság, a kíváncsiság és a bulldogtermészet jellemzi - emelte ki a vendég. Nagy hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy a sokszor barátivá váló kapcsolat elterelje a figyelmet a rendezői feladatokról. „Ott kell lennie a fejedben, hogy te most filmet csinálsz. Nem szabad eltérni a tárgytól" - jelentette ki a vendég. 

Nagy Viktor Oszkár filmes karrierje játékfilmekkel kezdődött. Az Apaföld című produkció után - némiképp kényszerűségből - dokumentumfilmeket rendezett, a kezdeti kezdeti kényszerpálya azonban gyorsan szenvedéllyé vált: a rendezőt izgatták a valódi történetek, valós helyzetek. „A dokumentumfilmek hatására tágul a személyes élményvilág, új témákkal és karakterekkel találkozol. Ezt a nagyon gazdag tápanyagot a későbbiekben is lehet hasznosítani" - mondta Nagy. 

„Szeretem azokat a filmszerű momentumokat keresni, ahol nem kell magyarázkodni. A Székely leleményben is volt egy ilyen csendes, önmagáért beszélő pillanat. Ekkor éreztem, hogy érdemes volt megcsinálni a filmet" - beszélt a csend különleges élményéről a rendező. 

A beszélgetés során szóba került a szakma helyzet is: magyar filmes szcéna teljesen széttartó, nagy a klikkesedés, sok az elkülönülő csoport - jegyezte meg a közigazgatási rádió vendége, hozzátéve, ő nem politizál, nem szeret harcolni. „Nekem csak az számít, hogy olyan körülményeket teremtsek a forgatásokon, hogy a munkatársaim örömmel dolgozzanak velem a következő filmjeimen is" - emelte ki. 


Nagy Viktor Oszkár jelenleg a szerb-magyar határ migrációs nyomásának bemutatásán dolgozik. Az Invázió című munka aktuális jelenséget, egy kiélezett szituációt jelenít meg. „Szerbiában nincsen kiépített szociális rendszer, amely kezelni tudná a migrációs problémákat. Az ottani emberek körforgásban élnek, többször próbálkoznak a határátkeléssel, ám sokszor visszatoloncolják őket" - foglalta össze a helyzetet. A rendező hozzátette, a jövőben oktatási célra felhasználható filmet a Menekültügyi Alap támogatja. 


forrás: orientpress.hu 

Hozzászólok
Név:
 
Hozzászólás:
 
Ellenörző kód:
hat plusz három
 (Írja me a művelet eredményét. Pl. 13)


Hozzászólások
Salamon János, Csíkszereda   2013-06-30 21:46:35
Tisztelt ismeretlen Cs. Ernő, Én vállaltam és vállalom az ötletemért a felelősséget, kérem közölje Nagy Viktor Oszkár filmrendező úrral, hogy a "Székely lelemény", csak úgy lesz hiteles, ha meghívja egy beszélgetésre, az ötlet kivitelezőinek még életben lévő szereplőit, mert akkor a kővetkező személyeken múlott a siker ez ügyben: dr. Began Raducan, Began-né Baczoni Erzsébet, dr. Airizer László, Korodi Ferenc mérnök, Gergely István plebános, id. Dávid Kálmán, Baczoni Imre, ifj. Dávid Kálmán, Salamon Magdolna és Salamon János!!! Bízva az igazságban, maradok tisztelettel!


Cs. Ernő    2013-06-27 06:57:47
Tisztelt Salamon Úr. Sajnálom de Nagy rendező Úr a Csomortániak elmondása szerint készítette a forgatókönyvet nem tudom hogyan nem említette senki az ön nevét, ezért elnézését kérjük. Ernő


Salamon János, Csíkszereda   2013-06-23 20:43:34
Nagy Viktor Oszkár úrnak ajánlom, ha, a csíkcsomortáni templom /ravatalozó/ építésének ötletadójával akar elbeszélgetni, hívja a mobil tel. +40746-678277, üdvözlettel Salamon János!

« Vissza

 
TÖRTÉNELEM


Naptár, névnap
 Isten éltesse Frigyes nevű olvasóinkat!

 » névmagyarázat

Valuta és Valutaváltó


Időjárás

Legnépszerűbb cikkek

Legfrissebb híreink

 
Legújabb hozzászólások

Hírlevélre
Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Név:
 
E-mail cím:
 

  Fotó: Csomortáni Ernő
Csobányospataka - Csíkcsomortán külbirtoka
A nap vicce:

Keresés a weboldalon: 

Panaszkönyv: 

Támogatóink:

20. Árpád Vezér Cserkészcsapat (Toronto, Kanada) és Schilt László (Kaposvár- Toponár)

                          Köszönjük ! 


       A nap fotója: 
   
fotó:Kristó Róbert   

 


 

 
Ön a 2011809 látogató honlapunkon
A weboldalt készítette: a BTZ.
Szerkesztő Csomortáni Ernő: email küldése